Indretning af et lille værelse

- Sådan indretter du et lille værelse

Lille børneværelse

Et lille børneværelse kan nemt være en stor udfordring, der kræver planlægning, hvis det skal lykkes. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre dig, hvis du står med udfordringen om at skulle indrette børneværelset på et begrænset antal kvadratmeter. 

Opbevaring på børneværelset

Opbevaring til legetøj og andet er endnu en ting man sjældent kan tage for givet på et børneværelse. Særligt på et lille børneværelse kan rod virke overvældende og optage den smule overskydende plads, der er. Derfor er opbevaringsløsninger et must, både til legetøj, tøj og andre vigtige sager.  

”Leger han meget med tog og racerbane? Så ville jeg aldrig købe vægskabe med kasser til småting. Jeg ville gå efter store, fede gulvkasser med hjul, som kan flyttes og kan indeholde alle store dele til tog og racerbane”

- Sine Grenna, mor til 2, indretningskonsulent

Hvis dit barn har en halvhøj seng, er pladsen nedenunder oplagt til at stille en kommode eller stable kasser med legegrej. Hvis sengen er nærmere gulvhøjde, så kan bed rollers under sengen være en idé.
Reoler og hylder, der samtidig udnytter højden og væggene, er oplagte, hvis der er flere kvadratmeter i højden end i bredden. Uanset hvad, bør I udnytte pladsen, hvor end den kan findes, og sikre at dit barn har et sted at parkere sin brandbil eller sit piratkostume.
Opdeling af opbevaringen kan også være en god idé. Når man ikke har så meget plads, kan det til tider være svært at få et overblik over alle sagerne. En farveinddeling eller mærkning af opbevaringskasserne kan fx hjælpe med at få overblik over, hvor man nu har stillet kassen med legoklodser. 

Indretning af et lille børneværelse

Store vs små møbler på værelset

Skal man passe på med store møbler i små værelser, eller kan man sagtens udnytte deres størrelse? Det er en diskussion, der ikke har nogen klar vinder, da der er fordele og ulemper ved begge sider.

På mindre plads kan et stort møbel godt virke dominerende. Det kan tage meget af den plads, der i forvejen ikke er så meget af. På den anden side kan et stort skab have flere funktioner og give meget opbevaringsplads, specielt i højden.

Det kan fungere som både opbevaring til tøj, men også som en legehule og som hyldeplads. Det kan dekoreres, så det åbner til et helt ny verden af leg, hver gang dørene lukkes op. Store møbler kan også stilles anderledes i rummet, så der bliver skabt en hyggekrog, som dit barn kan putte, læse eller lege i. Store møbler kan altså være gode til at skabe ’rum i rummet’.

 Lad være med at være så forskrækket over de store møbler i små rum, fordi man kan faktisk skabe rum i rummene ved at stille møblerne anderledes

- Sine Grenaa, mor til 2, indretningskonsulent

Små møbler i et lille værelse er absolut også en god og logisk løsning. Når pladsen er trang kan det være oplagt at indrette det med møbler, der fylder mindre. På den måde sørger I for mest muligt gulvplads til eventyr og legetøj, der fylder.

Sengen er et af de store møbler som er svære at komme udenom, og derfor kan det betale sig at tænke i løsninger som optimerer gulvpladsen mest muligt. Langt de fleste børnesengen kommer i flere størrelser, så I kan fx vælge en seng med en mindre madrasstørrelse eller kigge på at få noget højde under sengen, og så udnytte pladsen under til leg eller opbevaring.

Her er halvhøje, højsenge eller køjesengen oplagte muligheder. De højere senge fås som regel også med et mindre liggemål – så er der dobbelt op på pladsbesparelsen. Igen bør I kigge på, hvilket barn I har. Er det bøgerne og Ipad’en, der bliver brugt mest, kan det være bedst at skabe nogle hyggekroge med puder bagved en stor reol.

Men hvis det er togbanen og legoklodserne, der er mest oppe af kasserne, så kan det være, I hellere bør overveje mindre møbler og mere gulvplads.

Brug højden i rummet

højseng med skrivebordSærligt på små værelser er det nemmere at finde plads i rummets øverste kvadratmeter end i de nederste. I det lille børneværelse er man nødt til at udnytte rummet fuldt ud, og de øverste kvadratmeter bør derfor også inddrages. Hylder og væghængte reoler er oplagte til opbevaring i højden, og toppen af et højt skab kan også fungere som opbevaring af ting, man ikke bruger så ofte.  

”Nøglen til at give dem rum og plads, er at få luft på gulvet. Så få tingene op i højden, op på væggene. Få hylder på væggene og få tingene væk fra gulvet”

- Annemette Voss, mor til 3, arkitekt

 Samtidig er halvhøje, mellemhøje og højsenge gode løsninger for at udnytte de glemte kvadratmeter. De hæver sig i højden og skaber rum under sig, der nemt kan laves om til huler, opbevaringsplads, gulvplads eller hvor I kan stille et skrivebord, hvis det er det, dit barn har brug for.

Kvalitet over kvantitet

Hvis I indretter jer med multifunktionsmøbler, får I flere funktioner på mindre plads. Der findes et utal af måder at gøre det på, som både kan være indbyggede eller hvor møblet kan laves om til et multifunktionsmøbel. Det kan fx være seng, der også er sofa og legeplads, eller en bænk, der også har opbevaring i.

Hvis I kaster jer ud i selv at bygge, kan det også spare plads og skabe flere funktioner på mindre plads. Det kan fx være en trappe op til sengen lavet af bogkasser, en seng oven på to kommoder eller et helt tredje projekt. Kun fantasien sætter grænser. Vi vil dog opfordre jer til at tjekke sikkerheden, specielt hvis I selv bygger.

Indretning der passer til dit barn

Uanset størrelsen, så bør børneværelset indrettes, så det passer til dit barn. Et skrivebord passer ikke, hvis dit barn hellere vil sidde og spille på tabletten eller drøne rundt udklædt som prinsesse. Ingen kender dit barn bedre end dig og selvfølgelig dit barn, og I ved bedst, hvad yndlingslegetøjet er, og hvordan tiden helst skal bruges. Særligt på små børneværelser kan man ikke bare smide hvilket som helst møbel ind, hvis der er risiko for, at det ikke bliver brugt. Derfor er I nødt til at være økonomiske med pladsen og kun nøjes med de ting, der skaber glæde for dit barn.

Sådan får du farver ind på værelset

De fleste børn elsker farver og siden værelset primært skal bruges af dit barn, kan det måske være fristende at male væggen i yndlingsfarven. Der er argumenter både for og imod farvede vægge. Nogle mener at farver får rummet til at virke mindre og mørkere, eller at farverne hurtigt kan komme til at larme, når der også er farverigt legetøj og tilbehør.

Andre mener at de farvede vægge er med til at skabe hygge og glæde i rummet. Et fint alternativ til maling eller tapet kan være wall stickers eller farverige plakater og billeder – eller måske bare en enkelt væg i en anden farve. Et andet alternativ til malede vægge er at benytte farvede møbler i indretningen. Det kan dog være nemmere at ændre farven på væggen end på møblet, så før I vælger en skrigrød seng kan det være en idé at overveje om den også er et hit om fem år.

Hvis drømmen er en farvet seng, så brug tilbehør i matchende eller afdæmpede farver. Omvendt kan neutrale vægge og møbler give plads til et væld af farver i tilbehøret. Om I skal male væggen, bruge farvede møbler eller tilbehør er helt op til jer og jeres barn. Vælg den løsning som passer bedst til jer, men sørg for at bibeholde balancen mellem ro og farver. 

Indretning med skråvægge

Skråvægge kan ofte føles som en udfordring og måske særligt på et i forvejen lille børneværelse, fordi det gør det svært at udnytte højden af rummet ordentligt. Skråvægge kan dog vise sig at være en mulighed i forklædning, fordi skråvæggene kan hjælpe med at skabe hygge og stemning.

Den klassiske løsning på skråvægge er at parkere sengen under dem, da barnet oftest alligevel ligger ned i sin seng. Det er især en fordel i et lidt smallere værelse, hvor sengen kommer til at fylde det meste af rummets bredde. I det rum der bliver skabt mellem sengen og den lave del af skråvæggen er oplagt til opbevaring – fx et indbygget skab – eller læsekrog.

En anden mulighed er at placere et større møbel – fx en stor kommode eller et skab – så langt inde under skråvæggen som det kan komme. På den måde skaber I en illusion af en lige væg, men samtidig opstår der en ”hemmelig hule” bag ved møblet. Der kan blive vældig hyggeligt under skråvægge med en lampe og et par tæpper eller en lav stol. Indbygget opbevaring til tøj og legetøj kan også være en løsning.

halvhøj seng med rutsjebane

Opbevaring er ofte noget som tager meget plads i et værelse med skråvægge, fordi skabe og lign. helst skal placeres op ad én af de lige vægge. Ved at lave indbygget opbevaring under skråvæggen, får man udnyttet pladsen effektivt og brugt noget af den gulvplads som måske ellers ikke rigtig ville blive brugt.

Vores 5 bedste råd til det lille værelse

  1. Prøv at indrette jer med multifunktionsmøbler. Disse sparer en masse plads, fordi de har flere funktioner i én.
  2. Brug tid på at finde de rigtige opbevaringsløsninger. Rod på et lille værelse kan få det til at virke mindre.
  3. Udnyt højden i værelset til fx opbevaring eller høje senge for at få skabt mere gulvplads.
  4. Mal væggene med lysere farver, der kan åbne det lille værelse lidt op.
  5. Lav værelset så det passer til DIT barn, og skil dig af med alle møbler og legetøj som alligevel ikke vil blive leget med.