Mere end 5000! Så mange bleer kan du forvente at skifte i løbet af barnets første tre år. De fleste skift kommer til at foregå på en, forhåbentligt velindrettet, pusleplads. Vi giver dig her nogle gode råd til, hvordan du vælger den perfekte løsning for dig og dit barn.

Der er mange ting at tage hensyn til, når der skal indrettes pusleplads. Hvor skal pladsen være, og hvor meget plads er der i det rum, der skal benyttes? Er det nødvendigt at flytte puslepladsen ud af badeværelset? Og hvordan ordner man så problemet med at have adgang til vand?

Placering

Når man vælger pusleplads, er det vigtigt at huske på, at det er en arbejdsplads. Mange fristes til at fokusere på hyggen og indretningen og kan derfor komme til at glemme de praktiske detaljer.

Det mest optimale ville være at placere puslepladsen ved siden af en hane med rindende vand. Her er badeværelset det mest oplagte, men nogle vælger også køkkenet eller bryggerset, hvis der er pladsproblemer.

Nogle vælger at placere puslepladsen i soveværelset, fordi der er plads, eller fordi de ønsker at samle alle babytingene på ét sted. Når der ikke er direkte adgang til vand, kan du benytte en lille vaskebalje, eventuelt med flere rum så der er vand til både ”hoved og hale”. I løbet af dagen – og måske særligt om natten – kan du med fordel stille en termokande med lunkent vand klar.

Uanset hvor du vælger at placere din pusleplads, er det dog vigtigt at nødvendigheder såsom bleer, klude, vand, skiftetøj, cremer, negleklipper, vatpinde og lignende, er inden for rækkevidde så du ikke behøver at forlade pladsen undervejs. Hvis du har behov for at vende dig væk fra pladsen, er det bedst at lægge barnet på gulvet eller placere en hånd på dets mave, så du ved, at barnet ligger sikkert. Husk også at puslepladsen bør være i en god højde, så du ikke overanstrenger ryggen, når du løfter barnet.

Møblets størrelse

Det er de færreste, som har uanede mængder af plads på bade- eller børneværelset. Heldigvis findes der et utal af løsninger.

Hvis du indretter på et lille badeværelse kan du overveje en væghængt pusleplads, som kan klappes sammen, når den ikke bruges. Du kan også bruge et stående puslebord, som ikke unødigt optager plads men alligevel indeholder alt det, du har brug for.

Hvis du har rigeligt med plads, eller hvis puslepladsen skal stå i barnets værelse, kan du overveje en kommode med topplade. Toppladen omdanner kommoden til en praktisk pusleplads, og når barnet smider bleen, kan du fjerne toppladen. Derefter kan kommoden bruges til andre ting i mange år fremover.

Pusletid er hyggetid

Selvom det sjældent er decideret hyggeligt at håndtere brugte bleer, er pusletiden alligevel en perfekt anledning til at knytte bånd til dit barn. Her kan du få talt med dit barn, samt have en masse vigtig øjenkontakt og fysisk kontakt. Det får barnet til at vænne sig til dig, samt til selve pusleprocessen.
Når barnet bliver lidt større – og mere rastløs – er det en god ide at have lidt legetøj ved hånden. For at have fokus på jeres kvalitetstid bør du overveje at holde ”arbejdsstationen” sparsomt pyntet. En enkelt uro kan være god – men sørg for at der ikke er for meget at kigge på.

Din tjekliste til pudsepladsen
 • Bajle med vand – gerne med to rum (til “hoved og hale”)
 • Bleer
 • Bløde håndklæder eller stofbleer
 • Vakseklude (bløde engangs – eller bomuldsklude)
 • Skiftetøj
 • En ekstra sut
 • Cremer, sæber og lignende
 • Kam
 • Manicuresæt (negleklipper, vatpinde, lign.)
 • Evt. termokande med lunkent vand
 • Evt. skraldespand til brugte bleer

Se produkter

IDA-MARIE Puslereol m. 2 hylder, Hvid
IDA-MARIE Puslereol m. 2 hylder

36-4014-32-000

560x840x730

ISABELLA Puslebord, Hvid
ISABELLA Puslebord

32-0010-82-000

790x1040x680

CHRISTIAN Kommode, Hvid
CHRISTIAN Kommode

36-4263-82-000

400x950x840

 

<