Samsovning - ja eller nej?

2020-12-14 08:32:00 / Artikler & Guides / Kommentarer 0
Samsovning - ja eller nej? - Fordele og ulemper ved samsovning | Hoppekids | Læs mere her

Hvad er samsovning?

Samsovning – altså når man enten sover i samme rum, samme seng eller når barnet kommet og putter i løbet af natten – er, for nogen, det allerbedste i hele verden. For andre kan det være et mareridt. Samtidig findes der ikke tilstrækkelig med evidens til at fraråde eller tilråde samsovning, og derfor er det vigtigt, at I finder ud af hvad der passer bedst til jer.

Fordele ved samsovning

Én af fordelene ved samsovning med yngre børn er, at man som forældre ikke behøver stå helt ud af egen seng for at amme eller trøste. Så bliver det også nemmere for dig at vende tilbage til drømmeland, da kroppen ikke behøver vågne helt. Der er dog en masse forholdsregler, hvis man sover sammen med et lille barn. Bl.a. må barnet ikke ligge mellem jer og I skal sørge for at alle i sengen har rigeligt med plads.himmelseng til børn

For børnene giver det tryghed og tillid til omverden at sove sammen med forældre eller søskende. At høre andres åndedræt, mærke hjerterytme og følelsen af hud-mod-hud er alt sammen med til at give tryghed og stimulere hormonet oxytocin, som skaber tillid til omverden. Samtidig giver det et dejligt bånd mellem forældre og barn, når man bruger tid sammen på den måde.

Det er dog vigtigt at understrege at tilliden og båndet også kan opbygges, selvom barnet sover på eget værelse. Her er det blot vigtigt at understøtte den trygge søvn ved at vise barnet, at I er lige i nærheden, selvom de er alene på værelset. Nogle forældre vælger også at ligge i sengen med barnet, indtil det sover.

Hvis I samtidig giver mulighed for at komme og putte i løbet af natten eller om morgenen, så får I mange af fordelene ved samsovning alligevel.

Ulemper ved samsovning

Den helt store ulempe ved samsovning er at mange mennesker i én seng kan give urolighed og besvær med at falde i søvn. Det kan også give dårligere søvn, fordi der kan komme mange forstyrrelser i nattens løb. Derfor er det vigtigt at sørge for at sengen er stor nok til alle mand og at alle har deres egen dyne. På den måde kan I nemlig regulere varmen individuelt, så alle har det godt og behageligt hele natten igennem.

Som forældre bør man også overveje samlivet de to voksne imellem, hvis man overvejer at åbne sengen for børne. Sørg for at få tid til hinanden, for selvom børnenes behov ofte kommer først, så er jeres forhold stadig enormt vigtigt.

**