Indretning af et lille børneværelse

Indretning af et lille børneværelse
Et lille børneværelse kan være en stor udfordring, der kan kræve en del planlægning. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre dig, når du skal indrette børneværelset på et begrænset antal kvadratmeter. 

Opbevaring på et lille børneværelse

Opbevaring til legetøj, bøger, tøj etc. er centralt for ethvert børneværelse. Særligt på et lille børneværelse kan rod virke overvældende og optage den smule overskydende plads, der er. Derfor er gode opbevaringsløsninger et must.

Har dit barn en høj seng, er pladsen nedenunder oplagt til at stille en kommode eller stable kasser med legesager. Hvis sengen er nærmere gulvhøjde, så kan bed rollers eller skuffer under sengen være en god idé.
Reoler og hylder udnytter højden og væggene på et værelse. De er oplagte, hvis der er flere kvadratmeter i højden end i bredden. Udnyt pladsen hvad end det er i højden eller bredden.

Opdeling af opbevaringen kan også være en god idé. Når man ikke har så meget plads, kan det til tider være svært at få et overblik over alle sagerne. En farveinddeling eller mærkning af opbevaringskasserne kan fx hjælpe med at få overblik over, hvor man nu har stillet kassen med legoklodser.

”Leger han meget med tog og racerbane? Så ville jeg aldrig købe vægskabe med kasser til småting. Jeg ville gå efter store, fede gulvkasser med hjul, som kan flyttes og indeholde alle store dele til tog og racerbane” - Sine Grenna, mor til 2, indretningskonsulent

Store møbler

Skal man passe på med store møbler i små værelser, eller kan man sagtens udnytte deres størrelse? Det er en diskussion, der ikke har nogen klar vinder. Der er nemlig fordele og ulemper ved begge sider.

På mindre plads kan et stort møbel godt virke dominerende. Det kan tage meget af den plads, der i forvejen ikke er så meget af. På den anden side kan et stort skab have flere funktioner og give meget opbevaringsplads - specielt i højden.

Det kan både fungere til opbevaring af tøj med god hyldeplads og mulighed for at hænge tøjet på bøjler. Det kan også dekoreres, så det åbner til et helt ny verden af leg, hver gang dørene lukkes op. Store møbler kan også stilles anderledes i rummet. De kan være med til at skabe en hyggekrog, som dit barn kan putte, læse eller lege i. Store møbler kan altså være gode til at skabe ’rum i rummet’.

"Lad være med at være så forskrækket over de store møbler i små rum. Man kan faktisk skabe rum i rummene ved at stille møblerne anderledes" - Sine Grenaa, mor til 2, indretningskonsulent

Små møbler

Små møbler i et lille værelse er absolut også en god og logisk løsning. Når pladsen er trang, kan det være oplagt at indrette det med møbler, der fylder mindre. På den måde sørger I for mest muligt gulvplads til eventyr og legetøj, der fylder.

Sengen er et af de store møbler, som er svære at komme udenom. Derfor kan det betale sig at tænke i løsninger som optimerer gulvpladsen mest muligt. Langt de fleste børnesenge kommer i flere størrelser. I kan fx vælge en seng med en mindre madrasstørrelse eller kigge på at få noget højde under sengen, og derved udnytte pladsen under til leg eller opbevaring. En høj seng med opbevaring er en god mulighed for at udnytte pladsen i rummet.

Her er halvhøje, højsenge eller køjesenge oplagte muligheder. De højere senge fås som regel også med et mindre liggemål – så er der dobbelt op på pladsbesparelsen. Igen bør I kigge på, hvilket barn I har. Er det bøgerne og Ipad’en, der bliver brugt mest, kan det være bedst at skabe nogle hyggekroge med puder bagved en stor reol.

Er det derimod togbanen og legoklodserne, der er mest oppe af kasserne, så kan det være, I hellere bør overveje mindre møbler og mere gulvplads.

Hvordan indretter man et lille værelse?

Særligt på små værelser er det nemmere at finde plads i rummets øverste kvadratmeter end i de nederste. I det lille børneværelse er man nødt til at udnytte rummet fuldt ud, og de øverste kvadratmeter bør derfor også inddrages. Hylder og væghængte reoler er oplagte til opbevaring i højden, og toppen af et højt skab kan også fungere til opbevaring af ting, man ikke bruger så ofte.

”Nøglen til at give dem rum og plads, er at få luft på gulvet. Så få tingene op i højden - op på væggene. Få hylder på væggene og få tingene væk fra gulvet” - Annemette Voss, mor til 3, arkitekt

Samtidig er høje senge gode løsninger for at udnytte de glemte kvadratmeter. De hæver sig i højden og skaber rum under sig. Det kan nemt laves om til huler, opbevaringsplads, gulvplads eller hvor I kan stille et skrivebord med skuffer, hvis det er det, dit barn har brug for.

Kvalitet over kvantitet

Hvis I indretter jer med multifunktionelle møbler, får I flere funktioner på mindre plads. Der findes et utal af måder at gøre det på, som både kan være indbyggede eller hvor møblet kan laves om til et multifunktionsmøbel. Det kan fx være en seng, der også er sofa og legeplads, eller en bænk, der også har opbevaring i.

Hvis I kaster jer ud i selv at bygge, kan det også spare plads og skabe flere funktioner på mindre plads. Det kan fx være en trappe op til sengen lavet af bogkasser, en seng oven på to kommoder eller et helt tredje projekt. Kun fantasien sætter grænser. Vi vil dog opfordre jer til at tjekke sikkerheden - specielt hvis I selv bygger.

Indretning der passer til dit barn

Uanset størrelsen så bør indretningen af børneværelset tilpasses dit barn. Et skrivebord passer ikke, hvis dit barn hellere vil sidde og spille på tabletten eller drøne rundt udklædt som prinsesse. Ingen kender dit barn bedre end dig og selvfølgelig barnet selv. I ved derfor også bedst, hvad yndlingslegetøjet er, og hvordan tiden helst skal bruges.

Særligt på små børneværelser kan man ikke bare smide hvilket som helst møbel ind, hvis der er risiko for, at det ikke bliver brugt. Derfor er I nødt til at være økonomiske med pladsen og kun nøjes med de ting, der skaber glæde for dit barn.

Indretning med skråvægge

Skråvægge kan ofte føles som en udfordring og måske særligt på et i forvejen lille børneværelse, fordi det gør det svært at udnytte højden af rummet ordentligt. Skråvægge kan dog vise sig at være en mulighed i forklædning, fordi skråvæggene kan hjælpe med at skabe hygge og stemning.

Den klassiske løsning på skråvægge er at parkere sengen under dem, da barnet oftest alligevel ligger ned i sin seng. Det er især en fordel i et lidt smallere værelse, hvor sengen kommer til at fylde det meste af rummets bredde. Det rum, der bliver skabt mellem sengen og den lave del af skråvæggen, er oplagt til opbevaring – fx et indbygget skab – eller læsekrog.

En anden mulighed er at placere et større møbel – fx en stor kommode eller et skab – så langt inde under skråvæggen som det kan komme. På den måde skaber I en illusion af en lige væg, men samtidig opstår der en ”hemmelig hule” bag ved møblet. Der kan blive vældig hyggeligt under skråvægge med en lampe og et par tæpper eller en lav stol. Indbygget opbevaring til tøj og legetøj kan også være en løsning.

Opbevaring er ofte noget, som tager meget plads i et værelse med skråvægge, fordi skabe og lign. helst skal placeres op ad én af de lige vægge. Ved at lave indbygget opbevaring under skråvæggen, får man udnyttet pladsen effektivt og brugt noget af den gulvplads, som måske ellers ikke rigtig ville blive brugt.

Vores 5 bedste råd til det lille børneværelse

  1. Indret med multifunktionelle møbler. Disse sparer en masse plads, fordi de har flere funktioner i én.

  2. Brug tid på at finde de rigtige opbevaringsløsninger. Rod på et lille værelse kan få det til at virke mindre.

  3. Udnyt højden i værelset til fx væghængt opbevaring eller høje senge for at få skabt mere gulvplads.

  4. Mal væggene med lysere farver, der kan åbne det lille værelse lidt op.

  5. Lav værelset så det passer til DIT barn og skil dig af med alle møbler og legetøj, som alligevel ikke vil blive leget med.

 

Sådan får du farver ind på børneværelset

De fleste børn elsker farver. Eftersom værelset primært skal bruges af dit barn, kan det måske være fristende at male væggen i yndlingsfarven. Der er argumenter både for og imod farvede vægge. Nogle mener, at farver får rummet til at virke mindre og mørkere, eller at farverne hurtigt kan komme til at larme, når der også er farverigt legetøj og tilbehør.

Andre mener, at de farvede vægge er med til at skabe hygge og glæde i rummet. Et fint alternativ til maling eller tapet kan være wall stickers eller farverige plakater og billeder – eller måske bare en enkelt væg i en anden farve. Et andet alternativ til malede vægge er at benytte farvede møbler i indretningen.

Hvis drømmen er en farvet seng, så brug tilbehør i matchende eller afdæmpede farver. Omvendt kan neutrale vægge og møbler give plads til et væld af farver i tilbehøret. Om I skal male væggen, bruge farvede møbler eller tilbehør er helt op til jer og jeres barn. Vælg den løsning som passer bedst til jer, men sørg for at bibeholde balancen mellem ro og farver. 

 

 

Læs videre ...

Se alle blogindlæg
Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Velkommen til den forhistoriske verden af dinosaurer, hvor fantasien kan løbe vildt og frit! Når det kommer til at indrette et børneværelse i et dinosaur-tema, er der ingen grænser for, hvor magisk...

Indretning af et delevenligt børneværelse

Indretning af et delevenligt børneværelse

Der kan være mange grunde til, at et deleværelse i jeres hjem kan være vejen frem. Måske er det bedst med ét legeværelse og ét soveværelse. Måske er deleværelset en nødvendighed på grund af pladsma...

Indretning af et lille børneværelse

Indretning af et lille børneværelse

Et lille børneværelse kan være en stor udfordring, der kan kræve en del planlægning. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre...

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Børn opholder sig mere på deres værelse, end voksne gør i nogle af husets andre rum, fordi værelset både skal være legerum, kontor og soveværelse i ét. Derfor er det endnu vigtigere, at det ikke er...

Produkter fra Hoppekids

Se alle