Sådan indretter du et sundere børneværelse

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Børn opholder sig mere på deres værelse, end voksne gør i nogle af husets andre rum, fordi værelset både skal være legerum, kontor og soveværelse i ét. Derfor er det endnu vigtigere, at det ikke er usundt for dem at lege og sove derinde.

Nogle ting skal man overveje, allerede inden man indretter. Andre ting skal man overveje, når der skal vælges eller købes tilbehør til værelset. Og helt tredje ting skal man være opmærksom på hver dag. Konsekvenserne ved ikke at gøre noget kan være både små og store, men det er heldigvis små ting, der gør en stor forskel, så længe man er opmærksom på, hvor man skal sætte ind.
Vi sætter her fokus på en del af de ting, I bør huske på, når I planlægger, indretter og bor i et sundere børeneværelse. Kilder: Det Økologiske Råd og andre  

Før nogen flytter ind - Du kan nå langt med forberedelse 

Maling

Når I vælger maling, er det bedst at gå efter en vandbaseret maling - helst med miljømærkerne Svanen eller Blomsten på. Disse er bedre for indeklimaet og naturen. Derudover er det vigtigt at få luftet ud i mindst en uges tid, inden nogen flytter ind på værelset, fordi malingen afgiver flere stoffer til luften, mens den hærder.


Indretning og valg af møbler

Igen bør I kigge efter Svanen og Blomsten, fordi de både sikrer at møblerne er fri for overflødig kemi, men også at de er meget mere holdbare og sikre møbler.

Læs mere om svanemærket her.

Overvej om tæpper og gardiner er nødvendige, fordi de opsamler støv og kan være besværlige at rengøre. Brug eventuelt persienner eller kig efter allergivenlige tæpper i stedet.


Sikkerheden

Husk på sikkerheden, når I køber møbler og indretter, og gå generelt kun efter EU-sikkerhedsgodkendte møbler. Alle møbler, der kan vælte, bør fæstnes til væggen med beslag, og hyldeknægte bør købes af den kaliber, der både kan holde til kasser fulde af tungt legetøj og til børnebjergbestigere på afveje. 

 

Når der skal pyntes op med ting - Opbevaring og pynt 

 

Støv på værelset

Som I ved afgiver tekstiler støv. Des flere tæpper, gardiner, stykker tøj, sengetøj osv. der ligger fremme, desto mere støv vil der være på værelset. Støv samler sig også nemmere på legetøj og pynt.
Overvej derfor at reducere mængden af ting, der ligger fremme ved fx at bruge lukket opbevaring til alt, der kan afgive eller samle støv. På den måde har I også gjort rengøringen nemmere for jer selv. I kan desuden gå efter Oeko-Tex®-mærkningen, der er den mest udbredte sundhedsmærkning indenfor tekstiler.

 

Legetøjet

Selvom det er trist, bør I kassere alt legetøj, der er fra før 2007, hvor det var tilladt at bruge ftalater i legetøj. Ftalater er kendt for på længere sigt at kunne være hormonforstyrrende, og det samme er gældende for legetøj, der indeholder PVC, som kan findes i bl.a. bløde plastikprodukter.

Hormonforstyrrelser kan bl.a. give fertilitetsproblemer, fedme, diabetes 2, adfærdsproblemer samt øget risiko for hormonrelaterede kræftformer. Vær også opmærksom på at undgå særligt fosforbaserede eller bromerede flammehæmmere i skumprodukter og elektronik, der kan have samme risiko.

 

Pynteplanter

Planter er generelt gode luftrensere, både i forhold til CO2, men faktisk også for partikler. Jord, børn og små fingre plejer dog ikke at være en god kombination, så gå efter planter der kan hænges op uden for børnenes rækkevidde. Blandt andet aloe vera og nyrebregnen regnes for at være særligt gode, men ellers er luftplanter ideelle, fordi de kræver minimal pleje.

 

De små vigtige ting vi skal huske i hverdagen 

 

Der er noget i luften...

Når man ånder ud, afgiver man CO2 til luften. En for høj CO2-koncentration i et værelse, fx om natten, kan give dårligere søvn, dårligere koncentrationsevne dagen derpå og medføre indlæringsbesvær. Det kan heldigvis nemt afhjælpes med tre daglige udluftninger, og særlig vigtig er udluftningen lige inden, man skal sove.

Påvirkningen af indeklimaet på børneværelset kommer ikke kun fra selve værelset. Madlavning og brænderøg afgiver partikler, der kan være lige så skadelige som dem fra bilos. Brug derfor en kraftig emhætte under madlavning og udskift evt. stearinlys med LED-alternativer. Et udluftningssystem hjælper bestemt også men kan ikke helt erstatte udluftning.

 

Fugtige omgivelser

Udluftning er også en nem måde at skabe et mindre fugtigt indeklima. Hvis der er for høj luftfugtighed kan det fx give skimmelsvamp. Hold derfor døre til fugtige rum som badeværelset og kælderen lukket.

 

Den gode, gamle løsning

Grundig rengøring hjælper bestemt også. Aftørring af støv og støvsugning hjælper bl.a. med at komme af med de partikler og kemikalier, der binder sig til støv. Vær dog også lidt opmærksom på, hvilke rengøringsmidler I bruger i huset. Produkter med Svanemærket, EU-Blomsten og Den Blå Krans fra Astma-Allergi Danmark er gode at gå efter.

Læs videre ...

Se alle blogindlæg
Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Velkommen til den forhistoriske verden af dinosaurer, hvor fantasien kan løbe vildt og frit! Når det kommer til at indrette et børneværelse i et dinosaur-tema, er der ingen grænser for, hvor magisk...

Indretning af et delevenligt børneværelse

Indretning af et delevenligt børneværelse

Der kan være mange grunde til, at et deleværelse i jeres hjem kan være vejen frem. Måske er det bedst med ét legeværelse og ét soveværelse. Måske er deleværelset en nødvendighed på grund af pladsma...

Indretning af et lille børneværelse

Indretning af et lille børneværelse

Et lille børneværelse kan være en stor udfordring, der kan kræve en del planlægning. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre...

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Børn opholder sig mere på deres værelse, end voksne gør i nogle af husets andre rum, fordi værelset både skal være legerum, kontor og soveværelse i ét. Derfor er det endnu vigtigere, at det ikke er...

Produkter fra Hoppekids

Se alle