Indretning af et delevenligt børneværelse

Indretning af et delevenligt børneværelse

Om at indrette et deleværelse

Der kan være mange grunde til, at et deleværelse i jeres hjem kan være vejen frem. Måske er det bedst med ét legeværelse og ét soveværelse. Måske er deleværelset en nødvendighed på grund af pladsmangel. Måske vil børnene alligevel ikke sove på hver deres værelse, eller måske er deleværelset en mulighed for at lære børnene nogle gode færdigheder.

Deleværelset kan både være en udfordring, en gave og en selvfølgelighed. Uanset hvordan jeres børn har det med at bo på samme værelse, er det vigtigt at tænke over hvordan I indretter jer, så der er plads til leg, læring og søvn, både sammen og hver for sig. Vi har herunder samlet en bunke overvejelser og idéer, som kan være gode, hvis I står overfor at skulle sætte to børn på ét værelse eller overvejer at gøre det.

”Jeg kan godt lide, at de lærer at tage ansvar for hinandens og vores fælles ting”
- Annemette Voss, mor til 3

En gange to eller to gange en?

Det første I bør kigge på er, at der skal indrettes efter, hvem der skal bo på værelset. Er det to sociale udklædningstrolde eller en indadvendt tech-nørd og en udadvendt eventyrer? Værelset skal kunne indeholde to – måske forskellige - personligheder.

I bør se på jeres børn, og hvilke individuelle- og fælles behov de har og indrette deleværelset efter det. Hvis jeres ene barn fx alligevel helst vil drøne rundt i stuen, behøver fordelingen af plads ikke nødvendigvis være ligelig, så længe den er fair. Så hvis I beslutter jer for, at Sofie fylder mere end Karla, bør I tage en snak med børnene om det først, hvis de er gamle nok. Ellers kan det skabe konflikter på et værelse, hvor børnene i forvejen ser hinanden meget.

Hvis det ene barn helst bruger mest tid på sin tablet og det andet barn elsker at brede sine legoklodser ud over hele gulvet, så kan det være, at rummet skal fordeles 20/80 eller 30/70.

Hvis det er to børn, der begge elsker udklædning og at drøne rundt sammen, kan I måske overveje en fællesgarderobe. Kombinationen af en læsehest og en tech-nørd bør måske resultere i en 50/50 fordeling med hyggekroge til begge. Og hos to sociale rumstationsbyggere er sagen måske et fællesbord, hvor universets hemmeligheder kan udforskes sammen. Kort sagt, bør I se på jeres børn og hvilke individuelle- og fælles behov de har, og indrette deleværelset efter det.

 

Pladsen skal passe

Plads vil altid være et emne, når to mennesker skal dele ét værelse. Børn bruger meget mere tid på deres værelse, end voksne gør i nogen af de andre rum i huset. Samtidig skal et børneværelse kunne rumme alt fra lektielæsning, legetid, sovetid og afslapning.

Når du indretter et deleværelse, skal der være plads til alle aktiviteterne – gange to! Ingen børn er fuldstændig ens, så I vil måske være nødt til at sørge for at der kan både leges og læres på to forskellige måder. Mange får dog et godt resultat ved at lave fælles ”stationer” i værelset. Fx et stort skrivebord hvor børnene kan sidde side om side med enten farveblyanten eller skoleviskelæderet i hånden.

Før I overhovedet starter, er planlægning af rummet dog et ret vigtigt element. Prøv at få skabt et overblik over hvilke behov, der skal opfyldes og hvordan rummet skal indrettes for, at I får et resultat, der både bringer børnene sammen og giver plads. En simpel måde man kan få mere plads på er ved at give børnene det største værelse som deleværelse.

Som tidligere nævnt bruger voksne alligevel mest soveværelset til at sove i, og det siger sig selv, at det er nemmere at stoppe to personer og deres legetøj ind på 20kvm end på 10kvm.

 

Mange som bor i huse tager det største værelse til forældresoveværelse. Især hvis det er i forbindelse med et toilet. Det er da luksus. Men tænk på hvis man gav børnene det største værelse til deling. Så ville man måske få færre børneting i stuerne

 - Sine Grenaa, mor til 2

Effektive møbler

Hvis plads er noget, man er nødt til at tænke over, er det bedst at indrette effektivt og udnytte alle værelsets kubikmeter. Effektiv indretning kan være at indrette med multifunktionsmøbler, der fx både er en bænk, og et opbevaringsmøbel. Det kan også være at indrette med møbler, der kan klappes sammen eller gemmes væk under hinanden, så der skabes gulvplads, når der er brug for det.

Senge kan også gøres effektive, hvilket er praktisk, når der skal være 2 af dem. Det kan gøres med halvhøje, høje eller køjesenge, hvor der er plads under overkøjen til enten leg eller sine søskende. I kan også kigge på juniorsenge, der med mål som fx 70x160 cm kan give mere gulvplads end en almindelig størrelse seng.

Juniorsenge kan også findes som etagesenge af forskellig art. Effektiv indretning handler også om opbevaring i højden. Hylder, reoler og rumdelere er gode til at udnytte de øverste kubikmeter til den essentielle opbevaring af legetøj.

 

Hvad er mit, dit og vores?

På deleværelset kan det til tider være godt at gøre det klart, hvis ting der er hvis. Der kan hurtigt komme skrig og skrål, hvis begge børn får ejerskabsfølelser for den samme actionfigur. En klar opdeling hjælper dine børn med at dele. Hvis I fx inddeler børnenes opbevaringsbøtter i hver af børnenes yndlingsfarve, er det meget nemmere at vide hvem der har førsteret til hvad, både for jer og for børnene.

Dette gælder både for børnenes dimser, men kan også sagtens gøres i selve rummet. I kan indrette rummet, så børnene ved, at hjørnet er Emmas hyggekrog, men bordet under vinduet er Williams byggeplads. På den måde har børnene også deres eget rum i rummet, hvor de kan være, hvis de helst vil lege alene.

Hvis der ikke er pladsproblemer, men i stedet en mangel på vægge, kan en rumdeler i form af en reol eller et skab give en klar inddeling af rummet. Når børnene næsten bor på hver deres værelse er det nemmere at holde lillebrors ting for sig og storesøsters ting for sig.

Det er også en god idé, hvis I indretter en plads i deleværelset, der er rettet mod at være social. Så har børnene mulighed for at søge derhen, når de gerne vil snakke eller tegne sammen. Dette kan I fx gøre med et bord midt i rummet, et område med neutrale farver eller et fælles skrive- og tegnebord. Børnenes fælles interesser kan være jeres inspiration til området.

Konflikter undgås ikke alene ved god indretning. De vil opstå uanset indretningen. Fx når den ene har en legekammerat på besøg. Eller hvis der ikke er klar opdeling over dit og mit. Men hvis man kan indrette kroge til hvert barn som er deres helle, så tror jeg man når langt.

- Sine Grenaa, mor til 2

Forskel på alder, men ikke på værelse

Nogle gange kan aldersforskel være en udfordring, men er det ikke nødvendigvis. Mange mener, at det primært er to faktorer, der spiller ind: hvor tæt børnene er på teenagealderen og hvor mange år der er imellem børnene. Mindre børn har ofte nemmere ved at dele værelse, fordi de endnu ikke er nået alderen, hvor de bliver kønsmodne og derfor har større behov for selvstændighed. Jo højere alder, jo større udfordring er der i at få det til at fungere.

Også i forhold til at have to køn på samme værelse spiller alderen mere ind, jo ældre børnene er. Tommelfingerreglen er, at indtil børnene når 8-10-års alderen lader det ikke til, at det gør stor forskel om det er to af samme eller to af forskellige køn, der bor på værelset.

”Jeg vil sige at børn med op til 3-5 års forskel godt kan få nogle gode år på et deleværelse. Men jeg ville nok ikke sætte en 4 årig sammen med en 10 årig ” - Sine Grenaa, mor til 2

(For)deleværelset

At have et deleværelse er ikke kun en række udfordringer og kampe. Der er bestemt masser af gode ting ved at have sin bror eller søster lige ved hånden. Først og fremmest kan et stort værelse føles endnu større, når man selv er lidt lille og særligt mindre børn kan derfor finde stor tryghed i, at deres søskende sover på samme værelse.

Børnene kan også med lidt øvelse lære at sove, selv om der er andre der bevæger sig eller lyser på værelset, hvilket er praktisk senere i livet. Der er også stort set altid en legekammerat lige ved hånden. Med et deleværelse får jeres børn også et stort forspring i forhold til at lære at indgå kompromisser og dele deres ting. Når man deler værelse er det nemlig nødvendigt også at kunne deles om tingene og lære, at man ikke altid kan få sin vilje.

”Det er med til at styrke båndet mellem søskende, de bliver gode til at dele legetøj, og måske bliver de endnu bedre til at lege sammen” - Sine Grenaa, mor til 2

 

”Gå væk, Jonas!”

Børn kan have mindst lige så meget behov for privatliv som voksne og på deleværelset er der ofte en smule mindre at fordele. Men det er bestemt stadig muligt at sikre. Udover førnævnte klare inddeling af værelset kan et forhæng foran sengen eller under en høj- eller halvhøj seng give dit barn et pusterum fra den irriterende lillebror.


De har hver en sengehimmel over deres køje, fordi om aftenen når de ikke gider hinanden mere, så kan de bare trække deres sengehimmel for og så har de hver deres eget lille rum der.
 

- Annemette Voss, mor til 3

Indretning kan desværre ikke løse alle problemer og konflikter, så derfor kan det til tider være nødvendigt med en dør imellem børnene. Så skal lillebror måske lege lidt i stuen, så storesøster kan få ro til at læse i sin bog inde på værelset.

Konflikterne kan dog være sunde og er en naturlig del af det at være søskende. Når jeres børn har et deleværelse, er I nemlig nødt til at løse dem. Dette kan til gengæld give børnene god erfaring med at læse andres behov og lære at respektere andres ting og privatliv. Mange voksne er opmærksomme på det, men behovet for privatliv er forskelligt fra person til person og jo hurtigere man lærer det, jo nemmere bliver det at være social med forskellige typer børn og voksne.

Vores 5 bedste råd til deleværelset

  • Tænk over børnenes personlige behov, når I indretter. Der er ofte ikke plads til overflødige møbler.

     

  • Få skabt rum i værelset, hvor børnene kan være sig selv, men også rum hvor de kan være sammen.

     

  • En klar inddeling af legetøj, og måske værelset, giver færre misforståelser i forhold til ejerskab.

     

  • Beslut om børnene kan fritages for at skulle opbevare fx deres tøj eller legetøj på værelset.

     

  • Afprøv deleværelset i en periode selv om det ikke er nødvendigt. Det kan vise sig at være en gave.

Læs videre ...

Se alle blogindlæg
Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Fortidens magi: Indret et dinosaurværelse

Velkommen til den forhistoriske verden af dinosaurer, hvor fantasien kan løbe vildt og frit! Når det kommer til at indrette et børneværelse i et dinosaur-tema, er der ingen grænser for, hvor magisk...

Indretning af et delevenligt børneværelse

Indretning af et delevenligt børneværelse

Der kan være mange grunde til, at et deleværelse i jeres hjem kan være vejen frem. Måske er det bedst med ét legeværelse og ét soveværelse. Måske er deleværelset en nødvendighed på grund af pladsma...

Indretning af et lille børneværelse

Indretning af et lille børneværelse

Et lille børneværelse kan være en stor udfordring, der kan kræve en del planlægning. Med de rigtige løsninger er det dog langt fra en umulig opgave. Vi har samlet en masse af de tanker, du kan gøre...

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Sådan indretter du et sundere børneværelse

Børn opholder sig mere på deres værelse, end voksne gør i nogle af husets andre rum, fordi værelset både skal være legerum, kontor og soveværelse i ét. Derfor er det endnu vigtigere, at det ikke er...

Produkter fra Hoppekids

Se alle