El camino hacia una habitación infantil más sostenible

Vejen til et mere bæredygtigt børneværelse

Gå efter Svanemærket, når du køber børnemøbler. På den måde får du robuste møbler, som hverken belaster dit barn eller miljøet. Sådan sikrer du et børneværelse med plads til leg og udvikling – uden skadelige kemikalier og uden at belaste naturen.

Nogen siger, at køkkenet er hjemmets vigtigste rum. Nogen siger, at det er badeværelset. Men René Stenvang, stifter af børnemøbelfirmaet Hoppekids, siger, at hjemmets vigtigste rum er børneværelset.

Hvis man har børn, så ved man, at de for én er det vigtigste i verden. Derfor er børneværelset også det vigtigste rum, fordi det er her, vores børn leger, lærer og udvikler sig,” 

forklarer René Stenvang.

Han understreger, at der derfor findes to typer børnemøbler – der er børnemøbler, og så er der børnemøbler med hjerte og sjæl. Det betyder bl.a., at man i produktionen ikke kun har fokuseret på æstetik og omkostninger – man er i lige så høj grad fokuseret på barnets og miljøets sundhed.

Det svaneformede nåleøje

Men hvordan kan man sikre både barnets og miljøets sundhed i en møbelproduktion? Det handler grundlæggende om ét ord. Svanemærket. De fleste forbinder nok det lille mærke med noget meget positivt, men det er formentlig ikke tilfældet for alle møbelfabrikanter.

Det er nemlig yderst vanskeligt, at blive godkendt til at bære det lille hvid-grønne mærke. Udover at svanemærkede møbler ikke må indeholde overfladebehandling med farlige kemikalier eller andre skadelige stoffer, så skal de også overholde en lang række krav i forhold til holdbarhed, styrke og stabilitet. For jo længere tid et møbel holder, jo mindre er miljø- og klimabelastningen.

Ifølge René Stenvang er det derfor en god idé at gå efter Svanemærket, når man skal købe børnemøbler, der skal kunne holde til at blive brugt til alt fra rumskib til prinsesseslot. Men det er imidlertid ikke kun det miljø, de svanemærkede møbler kommer ind i, som bliver skånet. 

“For at møbler kan opnå Svanemærket, skal træet også være certificeret. Det betyder, at det kommer fra bæredygtigt skovbrug, hvor der eksempelvis ikke må fældes mere skov, end der bliver plantet,” 

siger René Stenvang, der med stolthed i stemmen kan fortælle, at Hoppekids' modulære sengesystemer er svanemærkede.

Han ser også langsigtede fordele ved mærkningen: “Fordi kravene til Svanemærket hele tiden bliver skærpet, er vi også nødt til kontinuerligt at optimere og udvikle vores produkter for at beholde mærket. Det ser jeg som en kæmpe fordel, for selvom det betyder omkostninger, så betyder det også, at vi hele tiden kan sikre endnu grønnere møbler og produktion.”  

 

Møbler skal vokse med dit barn

 Svanemærket er ikke det eneste, du kan tænke på, hvis du vil indrette et både eventyrligt og bæredygtigt børneværelse. René Stenvang anbefaler også, at man prioriterer møbler, som kan følge barnets udviklingstrin. 

“Børn udvikler sig med lynets hast, og det stiller store krav til deres værelses indretning. Det skal både være soveværelse, legerum og senere også stedet for lektielæsning. Det er vigtigt at tage højde for, når du skal ud og investere. Vælg noget, hvor du kan ændre højden, designet på tekstilerne og sammensætningen. På den måde kan møblerne understøtte leg og udvikling gennem hele barndommen,” Forklarer René Stenvang.

Kan møbler redde verden?

Selvom både Svanemærket og de funktionelle kvaliteter er vigtige, så handler møbler med hjerte og sjæl om endnu mere end det for René Stenvang. Hos Hoppekids betyder det også, at man sponsorerer Red Barnet og engagerer unge på Nordfyn til at hjælpe til med landsindsamlingen. Men hvorfor er det overhovedet vigtigt at tænke bæredygtighed og social ansvarlighed ind i børneværelset? For René Stenvang handler det helt grundlæggende om konsekvensen, hvis man ikke gøre noget.

“Vi har et kæmpe problem med bl.a. overforbrug, som man slås med på hvert eneste COP-møde. Møbler kan selvfølgelige ikke alene redde verden. Men hvis både virksomheder og det enkelte individ prioriterer bæredygtighed og medmenneskelighed i deres daglige valg, så er vi nået meget langt,” Siger René Stenvang.

5 råd før du møblerer børneværelset

  • Sikkerheden: Barnet skal være i de sikreste rammer, når barnet er på sit værelse. Vælg møbler, der er testet efter gældende standarder. F.eks. skal en halvhøj juniorseng opfylde kravene for standarden EN-747.

  • Fleksibiliteten: Mange bliver overraskede over, hvor hurtigt barnets behov ændrer sig. Ved at vælge modulopbyggede børnemøbler er indretningen af værelset sikret flere år frem i tiden.

  • Holdbarheden: Børnemøbler skal til tider kunne tåle en hårdhændet behandling. Ved at vælge certificerede møbler er du sikker på, at holdbarheden er testet af uafhængige instanser.

  • Trygheden: Det skal være trygt for barnet at udforske verden omkring sig. Ved at vælge svanemærkede børnemøbler får du solide, ufarlige materialer, der ikke afgiver skadelige partikler.

  • Og ikke mindst... vælg med barnets øjne

Continuar leyendo ...

Ver todas las entradas del blog
Godnathistorien om Sally den eventyrlystne seng🛏️✨

La historia de Sally, la cama aventurera 🛏️✨

En un acogedor pueblito, donde el sol siempre sonreía y el cielo era azul, vivía una cama feliz y saltarina llamada Sally. Sally no era una cama común; era una cama soñadora que aspiraba a ser algo...

Fordele og ulemper ved samsovning

Ventajas y desventajas de dormir juntos

Når man enten sover i samme rum, samme seng eller når barnet kommer og putter i løbet af natten kaldes det for samsovning. Det er, for nogen, det allerbedste i hele verden at sove sammen med sine b...

Vejen til et mere bæredygtigt børneværelse

El camino hacia una habitación infantil más sostenible

Gå efter Svanemærket, når du køber børnemøbler. På den måde får du robuste møbler, som hverken belaster dit barn eller miljøet. Sådan sikrer du et børneværelse med plads til leg og udvikling – uden...

Børn og deres søvnbehov

Niños y sus necesidades de sueño

¿Por qué es importante dormir? Seguramente ya sabes que el sueño es importante. Como padre, seguramente has experimentado períodos de falta constante de sueño y todos los problemas que ello co...

Vælg den rigtige seng

Elige la cama correcta

No importa la edad que tenga tu hijo, es importante que tu hijo tenga un entorno propicio para un buen sueño nocturno. Dado que los niños están en constante desarrollo, es importante que tengan el...