Guide: Vælg den rigtige seng

Hvordan vælger man den rigtige børneseng? 

Lige meget hvilken alder dit barn har, så er det vigtig, at dit barn har omgivelserne for en god natte søvn. Eftersom børn udvikler sig hele tiden er det vigtigt, at de får den rette søvn, så de har energien til at lege og udvikle sig. Derfor er det vigitgt, at der bliver valgt den rette seng.  

Og eftersom du netop nu læser disse sider, gætter vi på, det er fordi du, ligesom mange andre, søger inspiration til de mange muligheder, der findes inden for børnesenge - eller måske er i tvivl om, hvorvidt du har fundet den helt rigtige seng. Derfor har vi skrevet denne lille guide, der tager dig igennem de punkter der, ud fra vores erfaring, er de vigtigste i forbindelse med valget af børnesenge.
Rigtig god fornøjelse - og husk at vores forhandlere altid er klar til at hjælpe, hvis du får brug for det.

Hvor lang skal børnesengen være?

Et godt sted at starte er at finde ud af, hvor stort liggemålet skal være i sengen, for ja det har betydning for hvor længe dit barn kan have sengen. De to mest almindelige størrelser på en junior seng er: 70x160 cm og 90x200 cm.

Juniorseng 70x160

Juniorsengen som er 70x160 cm er en god, lille størrelse. Den er særlig god hvis man skifter fra en tremmeseng til en juniorseng, da skiftet fra tremmesengen kan virke utryg på nogle børn, fordi de ikke er vant til at have så meget plads omkring sig. En seng med størrelsen 70x160 cm er derfor en god overgangsseng, når man skifter til en juniorseng. Den er derudover god til små værelser, fordi den ikke fylder så meget i rummet, så der er mere plads til at lege på. 

Selvom sengen kun er 160cm lang så kan den bruges, indtil barnet er ca. 8 år gammel – hvor I måske alligevel skal til at indrette værelse til en præ-teenager. 

Juniorseng 90x200 

En juniorseng som er 90x200 cm er praktisk, fordi barnet kan vokse og brede sig i sengen. Samtidig er den stor nok til, at I kan ligge ved siden af barnet, når der skal læses godnathistorier eller hvis barnet har brug for dig indtil de er faldet i søvn. Med en juniorseng, som er 90x200cm har I også mulighed for at få plads til en ekstra seng, som kan bruges når der kommer gæster på besøg. 

Hvis I nu skulle have planer om at ændre værelset i fremtiden, så har I rigtig mange muligheder for at ændre sengen. For med en 90x200 cm juniorseng er der utallige muligheder for enten at bygge den om til en køjeseng, halvhøj seng eller højseng osv.. Alle senge fra Hoppekids er testet til en belastning på 100 kg.

Juniorseng 90x200cm Juniorseng 70x160 cm

Her ses forskellen på en BASIC halvhøj seng i hhv. 900x200 (venstre) og 70x160 (højre) Begge senge er 105 cm høje


Skal sengen kunnes ændres senere hen?

Det er måske et svært spørgsmål at svare på, for hvem kan spå om fremtiden? Det kan vi ikke, men vores erfaring siger os, at hvis du på nogen måde går med tanken om måske at ville ændre sengen til en halvhøj seng, højseng, køjeseng, sofaseng eller noget helt andet, kan det godt betale sig at vælge en sengeserie eller -type, som tilbyder netop de muligheder for ombygning fra starten.

Det smarte ved de modulære sengesystemer er også, at modulerne kan udskiftes eller tages af, uden at I skal skifte hele sengen. Det gør det nemt at ændre mening, men det gør også sengen mere bæredygtig, fordi det kræver flest resourcer at producerer selve ’soveområdet’ på sengene, derudover skal i heller ikke ud og købe en helt ny seng igen. 

Hoppekids’ sengeserie BASIC tilbyder et godt standardudvalg af de mest populære muligheder, mens PREMIUM tilbyder næsten uendelige muligheder i forhold til udbygning og ændringer af sengen.

Læs mere om forskellen på PREMIUM og BASIC


Hvornår kan børn sove i høje senge?

Vores erfaringer har vist, at børn allerede fra en alder af 4-5 år kan bruge en halvhøj seng, men vi anbefaler, at I ser på jeres barn og vurderer hvordan deres motoriske færdigheder er.  Et godt råd er, at hvis barnet i starten ikke føler sig tryg ved at sove oppe i sengen, så kan i ligge madrassen under sengen, og lave det om til en lille hule og så kan de nemt selv beslutte, hvornår de er klar til at tage springet op i køjen. 

Jo ændre barnet bliver jo højere kan sengen også bygges, så når barnet når en alder hvor de sikkert kan kravle op ad stigen kan I lave juniorsengen om til en højseng, så der er endnu mere plads på børneværelset. Typisk kan et barn bruge en højseng, når de er omkring 7-8 år, men som sagt så er det meget indviduelt hvornår dit barn er stor nok til en højseng


Vælg seng ud fra hvordan dit barn er

Det kan nogle gange være svært at beslutte sig for, hvilken type seng man skal vælge. Derfor har vi i stedet beskrevet en række forskellige typer af børn og giver vores bud på, hvilken seng, der vil passe perfekt til dem.

Til den jordbundne

Hvis dit barn har det bedst nær jorden, så er juniorsengen det oplagte valg. Selvom højden ikke er stor, er der alligevel plads til rummelig opbevaring eller en udtræksseng nedenunder.

Og hvis klatrelysten melder sig? Så kan I senere tilkøbe et højere modul til at sætte under sengen.Junior seng 90x200

Til hulebyggeren

Hvis det bedste, dit barn ved, er at putte, lave hule og lege gemme, er den halvhøje, mellemhøje eller køjesengen det optimale valg for jer. Hæng et forhæng op og læg en madras på gulvet under sengen, så vil I altid vide, hvor Junior gemmer sig: I sengehulen, måske i færd med at lægge listige planer eller læse eventyrbøger højt for bamserne.

Til dem, der deler og har gæster

Til deleværelser og til værelser hvor der ofte er overnattende gæster, er det oplagt at tænke i løsninger, hvor der kan skabes to eller flere sovepladser på næsten samme plads som en. Køjesengen med udtræksseng under giver fx tre sovepladser på samme gulvplads, som én almindelig seng optager. En højseng med møbler nedenunder giver en mini-stue om dagen, og med vores lounge-modul kan rummet nemt forvandles til en soveplads til gæster

Til dem med højt til loftet

Hvis du er heldig at have højt til loftet og samtidig er komfortabel med, at dit barn skal klatre i seng, er vores højere senge ideelle, fordi de frigiver gulvplads. Pladsen under sengen kan du i stedet bruge på opbevaring, arbejdsplads, hyggehule eller ’bare’ ekstra plads til at brede racerbanen og prinsesseslottene ud på. For at udnytte de høje vægge kan du investere i opbevaring med en god højde eller solide hylder. På den måde giver du værelset oceaner af lækker legeplads at boltre sig på.

Til dem uden så meget plads

Det kræver sin forælder at indrette et lille børneværelse. I et lille værelse skal man være ekstra omhyggelig i sit valg af møbler - og især seng - fordi de hurtigt kommer til at fylde meget i landskabet.

Vi anbefaler, at I enten vælger en seng med et mindre liggemål - som fylder mindre i rummet - eller vælge en seng med højde på, som giver ekstra gulvplads under sengen. I kan selvfølgelig også vælge en seng som både har højde og et mindre liggemål - så får I begge fordelene i én og samme seng.


Hvorfor er høje senge smarte?

Høje senge er rigtig gode til at skabe mere plads, på selv det mindste værelse. Og de skal ligesom alle andre senge være med til at give energi til alle dagens udforinger.

Halvhøj seng 

Der findes mange forskellige slags høje senge. Hvis vi starter fra bunden af så er der de halvhøje senge. En halvhøj seng kan bruges allerede fra 4-5 års alderen, sengen er super god til at skabe mere sjov på værelset, for med en halvhøj seng kan du få et rutsjebane modul, så dit barn kan rutsje ud af sengen om morgen. Derudover er der plads til at lave en hule under sengenModulære børnesenge

Mellemhøj seng 

Den næste seng er den mellemhøje seng. Den mellemhøje seng giver omkring 30 cm ekstra højde under sengen, hvilket gør det muligt at udnytte pladsen under sengen endnu bedre. For nu er det muligt at de fleste legekøkkener, kan være under sengen eller måske skal det lille bord og stole sæt være under sengen i stedet for. Med den mellemhøje seng er der endnu flere muligheder for, at gøre selv det mindste værelse mere rummeligt. 

Højseng

Den sidste af de høje senge er højsengen. Højsengen er perfekt til børn fra 8 års alderen og op efter, da den giver utallige muligheder for at udnytte pladsen under sengen. Med Hoppekids højseng har I mulighed for både at få plads til et skrivebord og et lounge modul ind under sengen. Lounge modulet til højsengen kan både bruges, som en sofa i løbet af dagen og hvis man har overnattende gæster, så kan den foldes ud som en seng. 

De fleste højsenge fra Hoppekids er lavet så de er modulære og i et tidsløst design. Det betyder, at sengene altid kan laves mindre, så de kan bruges af mindre søskende eller hvis værelset skal have to senge i stedet for én, uden af designet går at mode. 


Tilbehør til børnesenge 

Står du og mangler opbevaring eller måske en sengehest, så dit barn kan ligge sikkert i sin seng om natten?

I begge vores sengesystemer - BASIC og PREMIUM - kommer med et bredt udvalg af sengeheste – både dem, der sidder rigtig godt fast, og dem, som let kan tages af om dagen. Begge serier har også rutsjebane til de halvhøje senge, samt skuffer og udtræksseng til junior- og køjesengen. PREMIUM-serien har skrå stiger og håndtag, hvilket kan gøre klatreturen op i de højere senge endnu mere sikker, og nemmere for dit barn at kravle op.


Børnesenge i forskellige farver 

Langt de fleste vælger en seng i en neutral farve, fordi det giver mulighed for nemt at ændre indretningen. For andre er den største drøm i verden at få en farverig seng og det kan også være en nem måde, at få flere farver ind på værelset.juniorseng i forskellige farver Hvis dit barn eller du har en drøm om flere farver på værelset, så anbefaler vi, at I kigger nærmere på serien My Color. Hvis I vælger en farverig seng, kan I med fordel skrue lidt ned for farverne på væggene og de øvrige møbler – for det kan give en rigtig fin balance i værelset.

En anden måde at tilføre personlighed og stemning til værelset er at pynte med puder og tekstiler. Det smarte med tekstiler er netop, at man kan ændre stemningen på et værelse fuldstændigt, ved at skifte få ting ud. Det betyder også, at når storesøster vokser ud af værelset, vil lillebror kunne arve dele af indretningen. Forhængene er også en meget nem måde at tilføje flere farver til værelset og ikke mindst en nem måde at ændre det senere hen.

Vores håndsyede tekstilserier har mange forskellige dele, fx fine forhæng til senge, sjove sækkestole og bløde puder. Læs mere om vores forskellige universer her eller nedenfor i vores magalog.